Azian Hasan

Berhenti kerja dan berniaga?

Posted on: June 24, 2009

Saya sering mendengar rungutan dari kaum ibu yang berkarier tentang betapa penat dan bosannya mereka bekerja. Mengharungi hidup seharian disamping menjadi seorang pekerja dan seorang isteri serta ibu amat membebankan. Tambahan lagi tuntutan kerja yang tinggi serta masa yang begitu pendek untuk bersama keluarga menjadikan ibu-ibu yang bekerja ingin menukar cara hidup dan menceburi bidang perniagaan.

Bila saya  ditanya…. o.k tak kalau berhenti kerja dan berniaga? Rasanya teramat sukar untuk saya menjawapnya  kerana jawapannya terlalu subjektif.  Perlu diingatkan berniaga bukan jalan penyelesaian sepenuhnya untuk menyelesaikan sesuatu  masaalah. Takut nanti ianya akan menambahkan masaalah pula.

Pada pendapat peribadi, memulakan perniagaan untuk lari dari masalah adalah salah satu cara permulaan yang salah.  Didalam berniaga, duit yang didapati dari keuntungan perlu dipusing semula untuk memajukan perniagaan. Itu kalau ada untung, kalau tidak macamana pulak kisahnya! Bagaimana pula jika kita memerlukan wang setiap bulan untuk membayar ansuran rumah, kereta dan perbelanjaan lain.

Namun jika anda mempunyai modal yang besar dan mampu mempunyai simpanan yang mencukupi untuk menampung kos perniagaan dan sara hidup untuk  sekurang-kurangnya 8 bulan pertama, tidak mengapalah,itu dikecualikan.

Bagi saya jalan penyelesaiannya adalah dengan memulakan perniagaan secara sampingan dulu. Jangan berhenti kerja selagi perniagaan anda tidak mampu menghasilkan pendapatan pasif. Bina perniagaan secara ‘part-time’ disamping anda bekerja secara ‘full time’ sehinggalah perniagaan anda maju dan boleh menghasilkan keuntungan yang lumayan. Selepas itu barulah anda boleh berhenti kerja dengan orang lain. Biarlah perniagaan tersebut kecil, namun risiko untuk anda rugi adalah kurang. Apa yang perlu kita terapkan adalah satu konsep “multiple streams of income” atau mata pencarian yang melebihi daripada satu pendapatan.

Namun begitu sebelum anda memulakan langkah untuk berniaga walaupun secara part time, ada beberapa perkara yang perlu dilakukan seperti:

  • Anda perlu memberi penjelasan kepada keluarga tentang niat anda. Perubahan tentang cara hidup perlu dibincangkan bersama.  Mintalah sokongan dan bantuan dari mereka. Ini akan lebih memudahkan perjalanan bisnes anda nanti.
  • Perlu diingatkan berniaga itu susah sebenarnya walaupun sekecil mana pun ia. Kena pulak anda tidak punya sebarang pengalaman. Anda perlu bersedia untuk melalui dugaan dan cabaran yang bukan sedikit. Semuanya anda kena tanggung sendirian tidak seperti di pejabat tempat anda bekerja di mana tanggungjawab terhad kepada skop jawatan anda.
  • Jika anda merasakan perniagaan ‘part time’ yang anda lakukan berjalan dengan perlahan, itu tidak mengapa.  Anda tidak boleh membandingkan perniagaan anda setaraf dengan perniagaan yang dijalankan 24 jam. Namun, itu tidak bermakna yang anda tidak boleh mencapai sasaran seperti perniagaan yang lain. Cuma perlu mempunyai strategi yang lebih bijak dan efektif.
  • Walaupun anda seorang usahawan ‘part time’ tetapi anda mesti ingat yang anda masih bekerja dengan orang lain. Jangan campurkan urusan bisnes dengan urusan kerja dan jangan jadikan pembabitan anda ke dalam dunia perniagaan  menjatuhkan kualiti dan komitmen anda di tempat kerja. Elak menggunakan masa dan peralatan pejabat untuk urusan bisnes. Kewajipan anda terhadapa tugasan  dan tanggungjawab di pejabat harus dilaksanakan sebaik mungkin.

Rentetan dengan itu saya bersama team i-Dapur telahpun mengeluarkan e-majalah i-Dapur untuk memaparkan kisah-kisah menarik tentang perniagaan dari rumah atau boleh dikategorikan sebagai perniagaan’part time’. Bagi keluaran bulan Jun-Julai, Majalah i-Dapur menampilkan personaliti jutawan Internet popular Dr. Irfan Khairi. Berminat untuk mendapatkan nya, sila kirimkan emel kepada majalah@duniadapur.com agar dapat kami emelkan kepada anda.

Selain itu majalah ini juga menitipkan lain-lain informasi, tips dan berita terkini tentang perniagaan dari dapur dan rumah. Semoga kisah-kisah sebegini akan memberi semangat dan inspirasi kepada kita untuk terus berusaha mencipta kejayaan. InsyaAllah.

Harapan kami semoga anda mendapat manfaat dari majalah ini. Kami juga mengalu-alukan pendapat dan pandangan dari anda.

coverjun

Oleh itu apa tunggu lagi! Cepat emelkan pesanan anda sekarang juga.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Kalendar

June 2009
M T W T F S S
« May   Aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
rk.ph
Bookmark and Share

Favourite

Top Clicks

Archives

Advertisements
%d bloggers like this: