Azian Hasan

Selamat Bercuti Sekolah

Posted on: June 4, 2009

Di musim cuti sekolah ini, pasti anda mempunyai rancangan untuk bercuti bersama keluarga. Samada budget kecil atau besar tidak menjadi masalah dan ia bukanlah ukuran seronok atau tidaknya percutian anda nanti. Bagi saya percutian boleh dianggap sebagai satu peluang untuk melepaskan ‘wap, atau untuk bertukar angin dari rutin seharian. Bercuti di kampung atau menghadiri majlis kenduri kahwin juga adalah salah satu daripadanya.

Namun begitu berbeza bagi segelintir usahawan yang sememangnya menunggu hari cuti sekolah untuk mendapat lebih tempahan untuk bisnes. Sebagai contoh, jika anda seorang katerer ataupun seorang mak andam, peluang di musim cuti baginilah yang dinanti-nantikan. Bisnes agak kencang di musim cuti dan tentunya anda tidak punya peluang untuk meluangkan masa bercuti bersama keluarga. Namun begitu anda boleh mengadakan aktiviti-aktiviti yang boleh menggembirakan anak-anak anda bersempena cuti sekolah. Sekurang-kurangnya anda boleh menjemput kawan-kawan mereka untuk bermalam di rumah anda.

joy

Bagi seorang usahawan, perancangan yang rapi perlu dibuat sebelum anda pergi bercuti dan meninggalkan bisnes anda. Bergantung kepada anda jugalah samada anda hendak bercuti dari bisnes sebentar ataupun mewakilkan kepada orang lain untuk menguruskannya. Yang pasti anda perlu memberitahu pelanggan anda tentang perancangan anda.

Namun apa yang penting sebelum pergi bercuti meninggalkan bisnes, anda perlu membuat perancangan awal terlebih dahulu. Anda perlu menguruskan segala stok barang-barang supaya ianya tidak terbuang begitu sahaja semasa ketiadaan anda nanti. Begitu juga dengan tempahan yang dibuat. Pastikan kesemua tempahan sudah selesai dibuat dan jangan nanti pelanggan anda mengamuk pulak kerana kecuaian anda. Segala temujanji perlu disusun dan dikemaskini semula.

Merehatkan minda dengan pergi bercuti bersama keluarga boleh mengimbangkan kehidupan bisnes dan peribadi. Keluarga anda juga berhak menikmati saat-saat gembira bersama anda. Selain itu dengan pergi bercuti, saya percaya anda juga akan lebih ‘fresh’ bila kembali untuk meneruskan perniagaan nanti. Malahan mungkin dengan beralih angin, anda juga boleh mendapat banyak ilham untuk idea-idea baru perniagaan.

Segalanya perlu dirancang terlebih dahulu supaya anda betul-betul gembira dan ingat! Elakkan berbincang mengenai bisnes semasa anda bercuti. Jika ada apa-apa yang berkaitan dengan bisnes anda , catatkan sahaja dan oopss..jangan lupa bawa buku 555!

Selamat Bercuti!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Kalendar

June 2009
M T W T F S S
« May   Aug »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
rk.ph
Bookmark and Share

Favourite

Top Clicks

Archives

Advertisements
%d bloggers like this: