Azian Hasan

7 Mitos tentang Berniaga

Posted on: May 22, 2009

Berikut adalah 7 mitos  kenapa ramai orang memilih untuk berniaga……

1. Saya tidak perlu kerja kuat, boleh goyang kaki.

Hakikat– Anda perlu bekerja lebih kuat, perlu lebih banyak berkorban dari segi masa, tenaga dan wang ringgit untuk bisnes anda.  Namun begitu mungkin anda rasa seronok bekerja walaupun secara ‘overtime kerana potensi untuk anda mendapat lebih keuntungan adalah bergantung atas komitmen dan kerja keras  anda.

2. Saya boleh jadi boss.

Hakikat– Benar kerana bisnes anda, andalah boss takkan nak lantik orang lain jadi boss pulak. Namun begitu  anda masih  perlu berurusan dengan pihak-pihak lain seperti pelanggan dan pembekal. Dalam lain perkataan anda perlu jugak patuh kepada kehendak mereka , dahlah tu kena pulak pandai ambil hati mereka. Hakikatnya merekalah boss dan bukannya anda.

3. Saya boleh letak harga tinggi kerana saya mempunyai kelulusan dan kepakaran yang tinggi.

Hakikat- Anda mempunyai pesaing yang sentiasa mencari peluang untuk menandingi anda. Mereka mungkin menawarkan kualiti dan perkhidmatan yang sama tetapi dengan harga yang jauh lebih murah. Secara logiknya , pelanggan akan memilih mereka daripada anda. Meletakkan harga yang sangat tinggi tidak akan membantu dalam perniagaan kecil-kecilan.

4. Saya tidak perlu berurusan dengan orang yang saya tidak suka

Hakikatnya– Anda mesti berurusan dengan segala macam karenah pelanggan yang seribu kali lebih teruk dari boss anda. Anda terpaksa juga menerima segala kritikan dan umpatan mereka. Jika tidak dilayan nanti tersebarlah pulak segala cerita yang tidak baik tentang bisnes anda. Seperti yang saya katakana tadi, pelanggan anda adalah boss anda dan siapa lagi yang membawa keuntungan kepada perniagaan anda selain dari pelanggan. Jadi bertambahlah lagi pening kepala, bukan.

5. Saya  mempunyai masa saya sendiri

Hakikat-Benar anda mempunyai masa anda sendiri dan sukahati andalah untuk pergi kerja pukul berapa atau nak bekerja berapa lama dalam sehari. Namun begitu semakin lama anda didalam perniagaan, anda akan memerlukan lebih banyak masa untuk maintainkan perniagaan.  Mungkin anda akan lebih sibuk dari sebelumnya.

6. Saya bebas akhirnya

Hakikat– Bebas dari segi apa dan untuk buat apa? Benar anda bebas untuk buat apa yang anda suka kerana ini adalah bisnes anda tetapi anda perlu mempunyai jadual yang ketat untuk urusan bisnes dan keluarga.  Mungkin juga akan menggangu waktu rehat dan waktu yang patut diluangkan bersama kelauarga.

7. Saya bagus dan berkelulusan tinggi, saya pasti berjaya dengan cepatnya.

Hakikat– Kadangkala didalam realiti orang berniaga, kelulusan dan kerja keras tidak memadai.  Anda perlukan masa untuk berjaya. Dengan bersabar, peluang untuk anda berjaya akan lebih cerah. Jadi sentiasalah berfikir secara praktikal dan bijak dalam segala usaha untuk mendapat kejayaan.

750795_green_fountain_pen_and_ink_bottle

7 mitos diatas mungkin berbeza bagi sebahagian orang. Iyelah tujuan berniaga setiap orang pun berbeza.  Bagi orang yang berniaga dengan tujuan sekadar mengisi masa lapang ataupun sekadar sebagai hobi, mungkin mitos di atas adalah benar.  Berlainan pula dengan mereka yang berniaga untuk mendapatkan pendapatan pasif atau untuk mendapatkan duit sampingan. Bukanlah tujuan saya untuk membantutkan niat anda untuk berniaga tetapi  jika anda bekerja makan gaji dan berniat untuk berhenti kerja untuk berniaga semata-mata berdasarkan mitos di atas, fikirlah sedalam-dalamnya dahulu.

Pilihan terbaik untuk anda adalah melakukan perniagaan kecil-kecilan dari rumah dahulu.  Jika tak berjaya tidak mengapa , pendapatan tetap masih ada dan anda boleh mencuba lagi.

Jangan takut dan jangan lengahkan masa untuk mencuba segala perniagaan dari rumah.  Jika anda minat memasak, serlahkan kepakaran anda . Banyak bentuk perniagaan yang boleh dijalankan dari rumah. Anda boleh membuka kelas memasak, menulis buku resipi, menjual kek dan macam-macam lagi. Sesuaikan bisnes anda dengan keadaan sekarang. Gunakan internet sebagai medan utama untuk mempromosikan bisnes. Banyak idea-idea perniagaan yang boleh diketengahkan ….’think outside the box’!

Lawati http:duniadapur.com untuk mendapatkan idea-idea bisnes !

Advertisements
Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Kalendar

May 2009
M T W T F S S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
rk.ph
Bookmark and Share

Favourite

Top Clicks

Archives

Advertisements
%d bloggers like this: