Azian Hasan

Fokus! Rahsia Untuk Berjaya

Posted on: April 3, 2009

Salam semua,

Jika anda seorang yang tidak tahu duduk diam…. berbisnes sana sini serta tidak tahu erti penat dan putus asa, berani dan sanggup menghadapi risiko, itu  tandanya anda boleh dikategorikan sebagai seorang yang mempunyai minat yang mendalam didalam bidang perniagaan. Kemungkinan besar anda akan menjadi seorang yang berjaya didalam bidang keusahawanan. Syabas kepada anda!

Namun begitu sekadar mempunyai ciri-ciri tersebut tidak akan menjamin kejayaan  seperti yang diharapkan.  Mungkin anda hanya mampu menjadi seorang peniaga dan jauh lagi untuk mencapai tahap seorang usahawan. Banyak faktor-faktor yang perlu anda ketahui dan pelajari untuk membantu anda untuk mencapai hasrat dan cita-cita dan anda  perlu bijak memilih yang mana sesuai dan yang mana satu yang lebih penting untuk diri dan bisnes anda.

Berdasarkan pemerhatian dan pengalaman saya,  ramai dari mereka yang minat dan cenderung untuk  berniaga akhirnya gagal didalam usaha mereka  ataupun bisnes yang dijalankan  tidak kemana. Ini kerana mereka kurang fokus terhadap bisnes mereka. Awas! anda telahpun dijangkiti penyakit  kurang fokus.

Contoh penyakit kurang fokus:

Jika anda seorang guru, anak murid yang mengalami penyakit kurang fokus ini sukar untuk cemerlang didalam pelajaran mereka . Ini mungkin kerana mereka tidak tahu duduk diam, terlompat sana, terlompat sini ataupun mereka yang duduk dengan sopan dan santunnya tetapi fikiran menerewang entah kemana. Mereka pergi ke sekolah setiap hari, sanggup bangun awal pagi dan membawa beg yang berat ke sekolah.  Namun mereka sukar untuk cemerlang kerana kurang fokus terhadap pembelajaran mereka.

Bukanlah tujuan saya untuk menyamakan kita(bakal usahawan ) dengan kanak-kanak sekolah tetapi kebenarannya ada. Perkara sebegini sering terjadi kepada mereka yang baru hendak mengorak langkah didalam dunia bisnes.  Mereka terlalu bersemangat dan aggresif didalam perniagaan yang baru diceburi tetapi lama kelamaan momentumnya semakin perlahan dan kadangkala terus hilang. Tidak terkecuali juga bagi anda yang akan dan sedang menjalankan bisnes dari dapur…..bulan ini jual nasi lemak, bulan depan jual kek, bulan depan jual gelang kristal dan begitulah seterusnya. Akhirnya anda hanya dikenali sebagai penjual  barang itu, barang ini…betul tak!

Penyakit sebagini berlaku kerana terlalu dihujani oleh terlalu banyak maklumat(information overload) didalam dunia bisnes. Banyak disogok oleh kisah-kisah manis usahawan yang berjaya, lantas anda terlalu ‘excited’ dan tanpa membuat penyelidikan anda terus sahaja mencari modal dan membuka perniagaan seperti mereka.  Anda perlu tahu setiap kemanisan bagi kajayaan mereka pasti ada pahit maungnya. Inilah realiti.

Oleh itu, sebelum anda log masuk(log-in) username sebagai seorang usahawan pastikan password anda adalah fokus. Jika produk yang anda jual berpotensi, berkualiti tinggi( ini tiada kompromi ye.), harga berpatutan, fokuslah kepada bisnes tersebut.  Biarlah beribu cerita manis anda dengar tentang jenis bisnes lain, arrrrgh! pedulikan….fokus kepada perniagaan anda. Tiba kepada satu tahap anda akan merasai kemanisannya.  Fokus dan fokus…..setelah bekerja kuat, tambahkan ibadat, kuatkan bersedekah….PASTI ALLAH akan bantu!

fokus2Dengan fokus kepada satu-satu perniagaan anda akan lebih mahir didalam bidang tersebut. Perkara-perkara yang agak sukar untuk diuruskan pada awalnya akan menjadi semakin mudah.  Pasaran anda akan menjadi semakin luas dan semakin mudah untuk anda menguasainya.  Seterusnya anda akan lebih mudah mendapat kepercayaan dari pelanggan dan juga pembekal anda.

Mulakan langkah awal bisnes anda dengan Fokus!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Kalendar

April 2009
M T W T F S S
« Mar   May »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
rk.ph
Bookmark and Share

Favourite

Top Clicks

  • None

Archives

Advertisements
%d bloggers like this: